esmaspäev, 11. oktoober 2010

16.oktoober - RAHVUSVAHELINE TOIDU PÄEV








LOE JA MÕTLE!
E – ained meie toidus

MIKS NEID VAJA ON ?

Toiduainete lisaained on ained, mida lisatakse toiduainetesse tahtlikult eesmärgiga:
 pidurdada riknemist
 parandada välimust
 ühtlustada struktuuri
 parandada maitset


Lisaained on lubatud vaid juhul,
kui toidu omaduste parandamist või toiteväärtuse säilitamist
ei ole võimalik saavutada muude tehnoloogiliste võtetega.

LISAAINETE JAOTUS

* LOODUSEST eraldatud ained
näiteks agar-agar (E 406) ja karragenaan (E 407) merevetikatest

• LOODUSIDENTSED ained, esinevad looduses, kuid on saadud sünteesil näiteks antioksüdant askorbiinhape (E 300)

• KEEMILISELT TOODETUD ained, millel pole looduses analoogi, näiteks antioksüdant butüül hüdroksüanisool (kõige ohtlikumad)


Lisaainete rühmad


 E 100 – 199 värvained
 E 200-299 säilitusained
 E 300-399 takistavad oksüdeerumist
 E 400-499 emulgaatorid-paksendajad
 E 500-..... happelisus-aluselisus reguleerijad, kunstlikud lõhnaained
kunstlikud magusained

Asotoiduvärvid- kõige ohtlikumad:
E102 - Tartrasiin
E110-Päikeseloojangukollane
E122-Asorubiin
E123-Amarant
E124-Erkpunane
E129-Võlupunane
E151-Briljantmust
E154-Pruun
E155-Pruun
E 180- Litoolrubiin

E 120 - KARMIIN - tekitab astmat, eluohtlikke allergilisi reaktsioone
Seda ainet sisaldab:
- Maasikamaitseline närimiskomm “DRAAKON”
-Barbarissi maitseline karamell
-Koorejäätis maasikatäidisega

E 100 – KURKUMIIN (sigadel täheldatud kilpnäärme haiguslikku suurenemist
Seda ainet sisaldab:
Limpa limonaadi-guanabamaitseline jäätis


E 202 KAALIUMSORBAAT- osadel inimestel tekib kiiresti allergiline lööve
Seda ainet sisaldab:
A+B mustikajogurt
ENERGIAJOOK Dynamiit

E 320 BUTÜÜLHÜDROKSÜANISOOL – loomadel kõhukasvajad, inimesel ekseemid, nõgeslööve. Paljudes nätsudes, krõpsudes, saiakestes
E330 SIDRUNHAPE – hammaste emaili defektid
Präänik “KARAMELLI”


 Naatriumglutamaat ehk E621 on Eesti toiduainetööstuses väga laialdaselt kasutatav, mida maitseomaduste parandamiseks lisatakse liha- ja kalasaadustesse, valmismarinaadidesse, kastmetesse, puljongikuubikutesse .
E621 võib põhjustada südamepekslemist, peavalu, lihas- ja liigesevalusid. Nüüdseks on selgunud, et sama lisaaine võib põhjustada ka rasvumist


 Suhkruasendaja aspartaam (E951) neurotoksiin, Levinuim magustaja, juba 30 kraadi juures muundub tugevaks kantserogeeniks
mõjub hävitavalt ajule ja põhjustab mäluhäireid. Nätsus ORBIT, karastus-
jookides

KUIDAS END KAITSTA?!


 Kodus valmistatud toit on tervislikum!
 Väldi ühekülgset toitumist!
 Ära söö ühte asja korraga liiga palju!
 Osta võimalikult vähe KRÕPSE; ENERGIAJOOKE; KUMMIKOMME; ODAVAT šOKOLAADI, KEEDUVORSTE; VIINEREID

AITÄH ÕPETAJA KAIELE JA 9. KLASSI ÕPILASTELE!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar